به نام جان آفرین

سلام.بچه ها ، روزهایتان به نیکی و سلامتی.

درس 11 زن پارسا

معنای لغت ها

جامه : لباس // پارسا : با تقوا // عیال : همسر // مخلوق : بندگان // سیده : سرور // شفاعت : خواهشگری // قحطی : خشکسالی

متفرّق : پراکنده // درم : پول ،درهم // مشقّت : سختی // غریب : ناآشنا // رضا : خشنودی // مقرّبان : نزدیکان // صومعه : عبادتگاه

ابلیس : شیطان // زَهره : جرأت // طرّار : // خواجه : صاحب

معنی عبارت ها و آرایه ها:

بند اول درس :

در وجود آمد: به دنیا آمد //پدر او را سه دختر بود: پدر او سه دختر داشت// باز آمد: برگشت //

**ایندختر سیده ای است که هفتاد هزارامت من در شفاعت او خواهند بود. // این دختر بزرگی است که هفتاد هزار نفر ازپیروان من با خواهش او مورد بخشش الهی قرار می گیرند.

نکته : نمونه نوع فعل ها : کرده بود =ماضی بعید // خفته اند = ماضی نقلی // برخاست = گذشتۀ ساده // خواهند بود = آینده // نبود = ماضی ساده

هفتاد هزار امت = صفت شمارشی // این دختر = صفت اشاره

**بند دوم درس:

روی بر خاک نهاد: صورتش را روی زمین قرار داد ( راز و نیاز کرد) کنایه

آوازی شنید که (غم مخور، فردا جاهیت خواهد بود؛ چنا ن که مقرّبان آسمان به تو نازند): صدایی شنید که (ناراحت نباش در آینده آن چنان مقامی به دست می آوری که نزدیکان خدا به تو افتخار می کنند )

نکته : ت در جاهیت : متمم // در جملۀ بعدی فعل های داشتی ، کردی ، بودی: ماضی استمرای قدیم( به جای <<می>> در اول، به آخر فعل <<ی>> اضافه می کردند.

شبی خواجه از خواب درآمد: خواجه از خواب بیدار شد.

می گفت:<<الهی ، تو می دانی که هوای دل من در موافقت فرمان توست و روشنایی چشم من در خدمت درگاه تو. اگر کار به دست من استی ، یک ساعت از خدمتت نیاسودمی.امّا تو مرا زیر دست مخلوق کرده ای . به خدمت تو ، از آن ، دیر می آیم>>.

معنی : پروردگارا ، تو آگاهی ،علاقۀ قلبی من این است که از دستور تو پیروی کنم و خدمت به درگاه تو برای من مثل نور چشم است اگر اختیار در دست من بود لحظه ای از خدمت کردن به تو غفلت نمی کردم. اما تو مرا مطیع و زیر دست آفریدۀ خود قرار دادی به این علت دیر به خدمت می رسم.

نکته ها : الهی: منادی // نیاسودمی : نمی آسودم ماضی استمراری

بند آخر درس:

راه ندید . چادر بر جای نهاد . بعد از آن ، راه باز یافت.هم چنین تا هفت نوبت.

راه خروج را پیدا نکرد . چادر را سر جایش گذاشت . بعد از آن ، راه خروج را پیدا کرد. تا هفت بار این کار را انجام داد.

باز یافت : ماضی ساده // هفت نوبت // ترکیب وصفی ، صفت شمارشی

از گوشه ی صومعه آواز درآمد که ای مرد ، خود را رنجه مدار که او چند سال است تا به ما دل سپرده است . ابلیس ، زهره ندارد که گرد او گردد. را کی زهره ی آن بود که گرد چادر او گردد ؟ تو خود را مرنجان ای طرّار ! که اگر یک دوست خفته است دوست دیگر بیدار است.

تذکره الاولیا ، عطار نیشابوری

از گوشه عبادتگاه صدای بلندی به گوش رسید که ای مرد ، خود را خسته و ناراحت نکن ، زیرا ، او چند سال است که عاشق و شیفته ما شده است. شیطان ، جرئت ندارد که نزدیک او ( مزاحم او ) شود. هرگز نمی تواند که به او نزدیک شود و آسیب برساند . ای ، تو خودت را آزار نده ، زیرا اگر دوست ما ( رابعه ) خواب است ، خداوند بیدار است و از او محافظت می کند.

درآمد : ماضی ساده // دل سپردن : کنایه از علاقمند شدن خفته و بیدار : تضاد

در عبارت آخر دوست در جملۀ اول منظور رابعه است و در جملۀ دوم خدا.

را کی زهرۀ آن بود ؟ پرسش انکاری

تذکر : نکتۀ زبانی این درس مربوط به فعل هاست که قبلا فرستاده شد.

تمرین :

1. انواع فعل های ماضی را در این درس پیدا کنید و بنویسید.

2- آثار عطار نیشابوری را بنویسید

روان خوانی

لغت های درس:

قافله :کاروان // ملحق : پیوستن // پندار : گمان // زیستن : زندگی کردن // جاودانگی : ابدی // حیات معمول : زندگی عادی //

نظاره : تماشا // ققنوس وار : مانند ققنوس // مظهر : نشانه // ناگزیر: ناچار // شط : رود // قامت : قد // مقر :پایگاه // اصحاب : یاران

تداعی : به یاد آوردن // منتهی : پایان // عشّاق : عاشقان // انباشته : جمع شده // معارج : نردبان ها // فراز : بالا // رزم آوران : جنگجویان

سلاله: برگزیده

آرایه ها و نکته های مهم درس:

جسم شهر = تشخیص جنگ آتش را برجسم افکنده = تشخیص

کشتی ها به گل نشست = اغراق

رودخانه نظاره کرد = تشخیص // به گل نشستن = کنایه ازمتوقف شدن

ققنوس وار : تشبیه

شهر در پناه شهداست = یعنی شهیدان شهر را حفظ کرده اند

خرمشهر شقایقی خون رنگ است که داغ جنگ بر سینه دارد.

آرایه ها = تشبیه خرمشهر مانند شقایقی داغ جنگ بر سینه داشتن = کنایه از درد و رنج

موفق و پیروز باشید.

درس 11 فارسی پایه نهم زن پارسا

سوالات خط به خط مطالعات اجتمایی نهم درس های 15و16

، ,ها ,تو ,درس ,ماضی ,ای ,است که ,در جملۀ ,خود را ,آرایه ها ,به تو

مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

محمد کاووسی خسروی zaban ادبیات دانلود فایل آبیدر lslove ساعت شنی نیو فایل | مرجع محصولات دانلودی صدا ها golshanoplus